De ID-Scan: Gebaseerd op een uniek canvas

Aan de basis van de ID-Scan ligt het Business Identity Canvas™. Deze unieke methode is het resultaat van jarenlange expertise op het gebied van ondernemerschap en merkontwikkeling, aangevuld met een aantal wereldwijd beproefde methodes.

BIC-canvas-loop

De basis voor positieve verandering:
Het Business Identity Canvas™

Het canvas bestaat uit 10 bouwstenen. We lichten ze graag toe:

WHY

The Golden Circle is een denkmodel dat Simon Sinek heeft ontwikkeld op basis van onderzoek naar succesvolle leiders en merken. Het gaat uit van drie niveaus waarop organisaties en mensen opereren: Wat je doet (What), hoe je het doet (How) en waarom je het doet (Why - de kern). En vooral die laatste raakt echt het hart van jouw organisatie, van waaruit alles is opgebouwd.

Doelstellingen

Concreet geformuleerde doelstellingen helpen een organisatie om die stip op de horizon te bereiken. Zij geven een duidelijke richting aan waar een organisatie heen wil bewegen. 

Doelgroep

Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie de doelgroep kent en dat de organisatie weet wie de ideale klant is. Daar kom je in deze bouwsteen achter!

Klantbehoefte

De kantbehoefte is de vraag van de doelgroep die je met het product of dienst vervult. Er bestaat een bewuste en een onbewuste klantbehoefte. Een onbewuste behoefte wordt ook wel een latente behoefte genoemd. In veel gevallen wordt de doelgroep zich hiervan pas bewust als er een oplossing voor de behoefte geboden wordt. Beiden worden in deze bouwsteen duidelijk zichtbaar.

Koopmotief

Bij koopmotief gaat het over de doorslaggevende factoren (sterke eigenschappen) voor de aankoop van een dienst of product. We hebben bij dit onderdeel ook aandacht voor de verbeterpunten van de organisatie.

Interne waarden

Interne waarden worden ook wel kernwaarden genoemd. Intern komen de waarden primair tot uiting in het gedrag. Ze gaan leven door ze vast te leggen en te delen met iedereen in de organisatie.

Externe waarden

Externe waarden worden ook wel merkwaarden genoemd. Externe waarden leven primair in de hoofden van je stakeholders. Hoe wordt een organisatie door hen gezien en wat verwachten ze? En komt dit eigenlijk wel overeen met hoe hoe de organisatie zichzelf ziet? 

Merk persoonlijkheid

De merkpersoonlijkheid bepalen wij aan de hand van 12 archetypes van Carl Jung. Volgens Jung zijn archetypes universeel herkenbare karakters die tijd, plaats, cultuur, geslacht en leeftijd overstijgen. Een archetype geeft je merk een karakter en zorgt voor onderbewuste verbondenheid bij de medewerkers en doelgroep. Je communiceert namelijk op dezelfde manier naar al je doelgroepen, je spreekt steeds weer dezelfde taal. 

Merkbelofte

Een merkbelofte vormt de essentie van het merk. Wat kun je bieden, beloven én waarmaken. Waar staat de organisatie voor en wat wil ze betekenen voor de wereld?

Sustainable Development Goals

We staan stil bij de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Aan de hand van die doelen worden de duurzaamheidsambities van de organisatie in kaart gebracht. Een must voor iedere organisatie die betekenisvol wil ondernemen!

Onze methode: De solide basis voor
organisaties met duurzame groei ambities

Naast The Golden Circle (Why How What) van Simon Sinek en de 12 Archetypes van Carl Jung wordt er in de ID-Scan stilgestaan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Aan de hand van die doelen worden de duurzaamheidsambities in kaart gebracht. Een must voor ieder bedrijf dat betekenisvol wil ondernemen.

 

De eerste stappen naar duurzame impact

Duurzaam ondernemen is kijken naar welke impact een organisatie maakt op de wereld en hoe je hier positief invulling aan kunt geven. We zien steeds meer dat organisaties hier concreet mee aan de slag willen maar niet goed weten hoe ze dit moeten doen. Niet als een verkooppraatje, maar écht. Het is net als met goede voornemens: je houdt het alleen vol als het een onderdeel wordt van je manier van leven of je manier van ondernemen. Jij kunt jouw klant helpen om duurzaamheid onderdeel te maken van bijvoorbeeld de missie en visie, de bedrijfscultuur of communicatie.

De ID-Scan helpt je de koers van een organisatie helder voor ogen te krijgen. Vanaf daar kan je aan de slag met (bijvoorbeeld) een duurzaamheidsplan of een duurzaamheidsstrategie hoofdstuk toevoegen aan het ondernemingsplan. De eerste concrete stappen naar duurzame impact zijn hiermee gezet!

 

The Golden Circle van Simon Sinek

The Golden Circle
van Simon Sinek

Archetypes van Carl Jung

Archetypes
van Carl Jung

Sustainable Development Goals

Sustainable
Development Goals

Weten hoe jij de ID-Scan kunt inzetten voor jouw klanten? Vul je gegevens in en wij bellen je!